Blog

Válasz kategóriát vagy böngéssz a cikkek között!

A testtudat alakulásától az emberrajzig

Az emberrajz sok mindent elárul a gyerekek fejlődéséről, többek között testtudatukról is. A testtudat fogalma arra utal, hogy az ember önmagát ismeri meg, mielőtt a világot rendszerbe foglalná. Ezzel a modellezéssel a gyerekek megtapasztalják testrészeik elhelyezkedését, viszony és arányrendszerét egyaránt. Így fejlődik emberrajzuk is szépen a maga útján.

Mókás poharak 2.

Az előző bejegyzésben már elkészítettük a mókás poharakat. Azonos mintájú papírral bevonva klasszikus térbeli memória játékot is játszhatunk többek között. De a lehetőségek száma végtelen. Íme az ötletek:

Mókás poharak

A mókás poharakat a legkülönbözőbb felületű hulladék anyagok felhasználásával készítettem joghurtos pohárból. A játék fejleszti a szem-kéz koordinációt és a taktilis érzékelést. A cikkben részletesen bemutatom hogyan készült és játékötleteket adok.

Zöldség-gyümölcs játékok a blogon

Bemutatom a zöldség-gyümölcs témában készült képességfejlesztő játéksorozatomat kicsiknek és nagyoknak: Letölthető memóriakártyák, árnyképek, kakukktojás, képkereső. Kalandra fel!

Bújj, bújj, medve!

Hamarosan kikukucskál a medve a barlangjából. Milyen időt jósol vajon? Ünnepeljük együtt e jeles napot ezzel a cuki papírmackóval, akinek még az olvadó hó is megelevenedik a barlangja szélén.

A csodálatos narancshéj

A narancshéj a karácsonyi készülődés a téli-ünnepi hangulat egyik fontos meghatározója. Narancshéjjal dekorálhatunk, kézműveskedhetünk is. Kellemes illata mellett, jó tulajdonsága, hogy nyersen puha, jól dolgozható, de radiátoron pár nap alatt kőkeményre szárad. Íme néhány ünnepváró kézműves ötlet:

Tündöklő csillagok teás papírból

Kuckózzatok be a hideg télen napokon egy csésze forró gyümölcsteával! Gyűjtsétek a színes papírokat és készítsetek együtt karácsonyfadíszt! A csillagok elkészítése egyszerű. Megmutatom lépésről lépésre.

Adventi naptár teafilterekkel – 24 napos környezettudatos kihívás

Közeleg az Advent. A várakozás egyfajta megújulás is. Kitakarítjuk otthonunkat, rendezzük személyes kapcsolatainkat, ápoljuk lelkivilágunkat. Miért ne tehetnék ilyenkor környezetünkért, a teremtett világért? Teás dobozba rejtett üzeneteken keresztül 24 napos környezettudatos kihívásra invitálok minden családot és osztályt, akik elkészítik ezt a naptárt.

Szent Mihály napja

Közeledik Szent Mihály arkangyal ünnepe, szeptember 29. Ez a nap a gazdasági év őszi fordulója. Az állatokat visszaterelik a nyári legelőkről és véget ér a növények betakarítása. Hálát adunk minden kincsért, amit a természet adott. A régi korok embere nem termelt hulladékot, a termések, gabonák feldolgozásakor a növények minden részét hasznosította. Olyan népi játékokat szeretnék…

A természet iskolája – Séta az őszi erdőben

Montessori így fogalmaz: a legkisebb gyermek is erősebb mint gondolnánk a szabad természetben. (…) Amikor közeli kapcsolatba kerülnek a természettel, megmutatkozik a gyermekek ereje. ” Olyan képességek fejleszthetők az erdőben, amit semmilyen eszköz nem pótol. 5 gondolat, amiért lételemünk a kirándulás.

Lakás. Letölthető 3D színezők

Színezz! Nyírjál! Hajtogass! Máris életre kelnek a pici helyiségek. A LAKÁSSZÍNEZŐT május 28-án tettem közzé elsőként előző oldalamon, azóta KETTŐ ÚJ szobával bővült. Így teljes a kép: nappali, konyha, gyerekszoba, fürdőszoba és a hálószoba. Útmutató a bejegyzésben.

Motiváló kavicsok

Ha megtöltöd gyermeked szeretettankját, iskolai teljesítménye is javul. Lepd meg őt tanév elején motiváló kavicsokkal.

Csipesz csodák

Ez a végtelenül egyszerű és praktikus DIY építő a legóhoz hasonló, hiszen fejleszti a finommotorikát, az elemek stabilan illeszkednek és végtelenül variálhatóak. A cikkben 6db játékleírást is megosztok veletek, amit tanóra keretében is kipróbálhattok.

Spatulaszámoló

A spatulaszámoló izgalmas és sokoldalú játék,. Fejleszti a gyerekek számolási készségét, finommotorikáját és térlátását. Elő a szebbnél szebb szalvétákkal!

Nyári élmények scrapbook oldalon

Lehet papírt tépni, buborékfóliázni, fröccsenteni, írni, titkokat elrejteni. A mai digitális világban kifejezetten élvezni fogják a gyerekek az emlékeknek ezt a kreatív megörökítését.