Játékok, Kalandra fel!

Mókás poharak

A háztartásban hamar összegyűlik néhány tejfölös vagy joghurtos pohár. Nem érdemes a szemétbe dobni azokat. Viszonylag kevés időbefektetéssel, otthoni hulladékok felhasználásával izgalmas játékokat készíthetünk belőlük. Ilyen a szenzoros pohártorony, amely sokoldalúan fejleszti a gyermekek képességét: az építés a szem-kéz koordinációt, ami az írás és olvasás elsajátításának előfeltétele. A különböző felületek tapintása a taktilis érzékelést, észlelést, ezen ingerek feldolgozását segítik. Ha nem szereti a gyermek, hogy megérintik, vagy koszos lesz, zavarja őt a ruháján a varrás stb., a taktilis érzékelés fejlesztése szükséges.

Eszközök:

  • 6db azonos nagyságú és típusú joghurtus vagy tejfölös pohár
  • különböző háztartási hulladékok: pl. törülköző, mintás zokni, színes papír stb
  • díszítésnek otthon található apróságok: pl. öntapadós székláb alátét, zsenília drót stb.
  • folyékony vagy kenős ragasztó, esetleg kétoldalú ragasztó, szükség esetén ragasztópisztoly (zsenília dróthoz kellett használnom).
  • olló (papírvágó és kis hegyes), sniccer
  • varrógép vagy tű/cérna, gombostű

Hogyan készült?

A műanyag poharakra tapintásban különféle hulladék textíliákat, papírokat, itthoni limlomokat ragasztottam. A pohár alakja nem henger, hanem csonka kúp. Emiatt bonyolultnak tűnhet a bevonása, ám nem az.

A papírból három egybevágó négyzetet ragasztottam fel. A felesleges csücsköket sniccerrel vágtam le óvatosan. A zöld poháron a fehér korongok öntapadós székláb alátétek. A sárgára fényes dekortapaszt ragasztottam.

A textíliákat és fonalat folyékony ragasztóval rögzítettem. A törülközőből egy jó nagy téglalapot szabtam, felhelyeztem, majd ollóval lenyírtam a felesleget. A zokni ferde bőségét varrógéppel vettem be. Az egyik zoknit a kifordított mintái teszik érdekessé, míg a másikra zsenília drótot rögzítettem ragasztó pisztollyal. A fonalat szorosan tekertem körbe. 

Persze mindez egyféle megoldás. A játék elkészítésében a fantázia szab határt. Igyekeztem a legkülönbözőbb felületeket és formákat alkalmazni.

Játékok

1.Toronyépítés, piramis építés.

2. Csukott szemmel felismerni, melyik pohár van a kezünkben.

3. Memóriajáték: A poharakat lefelé fordítjuk, két sorba rendezzük és apróságokat helyezünk alá. Dobókockával dobunk. Feladat: megnevezni, hogy az adott sorszámú pohár alatt mi található, és abból hány darab (pl. 3 makk). Nagyobbakkal gyakorolhatjuk a sor- és tőszámneveket is: pl. A harmadik pohár alatt négy szem bab áll. Ha azonos színű papírral vonjuk be a poharakat, vagy egyáltalán be sem vonjuk, hagyományos memóriajátékot is játszhatunk. A három makkot a 3-as számjeggyel is párosíthatjuk.

Jó szórakozást! Kalandra fel!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s