Kalandra fel!

Csipesz csodák

Játékötletek csipeszre és pálcikára

Sokat gondolkodtam azon, hogyan lehet fillérekből legóhoz hasonló építőjátékot készíteni. A A csipesz-pálcika kombináció megközelíti elképzelésemet, hiszen az elemek stabilan kapcsolódnak egymáshoz és az elemek variációja is végtelen. A képen látható torony alapját szolgáló technika külföldi oldalról származik (frugalfun4boys.com). Ezt gondoltam tovább különböző játékötletekkel.

Szükséges eszközök:

  • Ruhacsipesz: Egyforma méretűek legyenek! Fából szebben mutat, de a műanyag is megfelel a célnak.
  • Jégkrém pálcika vagy spatula: Ha nyáron nem gyűjtöttünk pálcikát kreatív célra, spatulát minden patikában lehet kapni pár száz forintért.
  • Az eszközöket dekorálhatjuk temperával, spatulára színes/mintás papírt is ragaszthatunk.

Ajánlott korosztály: Főként alsó tagozatosoknak szól az alábbi hat játék, de közös alkotásként, vagy a szabályokat leegyszerűsítve a kisebbekkel is megvalósíthatjuk.

JÁTÉKÖTLETEK:

1. Építs tornyot csipesz és pálcika felhasználásával! Osztályszinten, csoportmunkában kiváló közösségépítő gyakorlat, ha nem áruljuk el a trükköt és közös együttműködéssel oldják meg a problémát.

2. A fenti képen látható technikát alkalmazva ki építi a legnagyobb tornyot? A játékosok létszáma függ az eszközöktől. Legideálisabb 3-4 fő vagy 3-4 csapat versenye.

3. A tanulók körben ülnek (amennyien elférnek az asztalnál és amennyi eszköz a rendelkezésre áll). Mindenki kap 3 csipeszt és 3 pálcikát. A gyerekek az óramutató járásával megegyező irányban haladva helyeznek a toronyra egy eszközt. A torony nem dőlhet le. Ha ledől, kiesik a játékos és a tornyot újra elkezdik építeni a többiek.

4.Memória és téri tájékozódás fejlesztése: Megadott építményt alaposan szemrevételeznek a tanulók. Letakarjuk, vagy lefotózzuk és lebontjuk. Feladat: építsd újra! 

5. Activity: Kis kártyákra élőlények, tárgyak nevét írjuk fel: pl.: süni, repülő, helikopter, ló stb. Csipesz és pálcika felhasználásával alkosd meg, ami a kártyán szerepel!

6. Legfeljebb 3 csipesz és 3 pálcika felhasználásával fél perc alatt hány alakot tudsz megformázni?

 A szabályokat természetesen variálhatjuk, egyszerűsíthetjük. De akár szabad játékként is bevethető a csipesz-pálcika építő.

A csipesz fejlesztő hatásáról itt írok.

Jó mókázást Mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s